fotogalerie - mč praha19

Pálení čarodějnic


Centrální park Kbely


Fotografie Michala Marela


Ve čtvrtek 30. dubna 2015 od 13 hodin se v Centrálním parku Kbely konalo "Pálení čarodějnic". Pořadatelem byla Městská část Praha 19. Pálení čarodějnic má ve Kbelích již 25letou tradicí. Připravený program byl určen pro široké spektrum návštěvníků od dětí až po seniory.  Samozřejmě tu byla i spousta atrakcí, stánků, dílniček a speciální čarodějnický salón paní A. Peškové a A.Říhové, kde vás tyto dámy proměnily k nepoznání.  Pro dospěláky tu bylo výborné jídlo a pití. Celým dnem provázeli členové spolku Kbely-náš domov – Jana Bezzemková a Jiří Bradáč. Na začátku nám zazpívaly děti z MŠ Kbely a rozpohybovali jsme se s dětmi cvičícími ve Fittime Kbely. Dále diváky čekaly pohádky Divadla E-million, kouzelnická show a již tradiční rej čarodějnic spojený s výukou tance a s čarodějnickými tanečními rituály. Všem přihlášeným dětem v maskách jsme díky sponzorskému daru pana Radka Černého z vyhlášeného řeznictví ve Kbelích – mohli předat buřtíka na opečení, po parku byly rozmístěny menší ohně, u kterých bylo možno si buřty opéci, ale také se v nevyzpytatelném počasí ohřát. Disciplíny pro děti byly opět v duchu čarodějnickém – let na koštěti, slalom a čarodějnická dráha, prolézání pavoučí sítě, hod koštětem, lov příšerek ve slizu a tak podobně. Za každou zdolanou disciplínu byla připravena sladká odměna.  Na 17h jsme se sešli v amfiteátru na vyhlášení nejdůmyslnějších čarodějnických masek a vyrobených loutek. Pan starosta Pavel Žďárský rozdal 20ti výhercům -vybraným dětem v maskách a výrobcům nejkrásnějších loutek - krásné odměny, pro všechny ostatní byly připraveny sladkosti a menší dárečky.

Vše pokračovalo zapálením hranice, kterou připravil místní sbor dobrovolných hasičů spolu s panem místostarostou Ing.Olmrem a dalšími. Všem hasičům za přípravy i jejich hlídku nad bezpečností všech návštěvníků akce patří obrovský dík. Největší připravená loutka čarodějnice byla stvořena učitelkami a hlavně dětmi z MŠ Kbely, kterým také velmi děkujeme. A co by to bylo za čarodějnice bez pořádné muziky? Mezi nás zavítala opět skupina Holokrci tentokráte s hosty – country legendou Tomášem Linkou a se svými kolegy z kapely To víš.

Hned po setmění nám předvedly tanečnice Ambrosie mystickou ohňovou show krásně sladěnou se středověkou muzikou. Zábava pokračovala, návštěvníci tančili-zpívali, seděli u ohňů a rozjímali a chvíli po půlnoci jsme si připomněli svátek všech zamilovaných a rozloučili jsme se.


Šárka Egrtová, public relations ÚMČ Praha 19