30. 3. 2012 - Noc s Andersenem


V pátek 30. 3. 2012 se podvanácté otevřely brány mnoha škol a knihoven, připravených k noční pohádkové  Noci s Andersenem.


I ve Kbelích jsme se  již potřetí připojili k této dnes již téměř celosvětové akci. Za spolupráce Místní knihovny Kbely a ZŠ Albrechtická bylo umožněno přihlášeným dětem prožít skutečně příjemné odpoledne s následnou, dobrodružstvím naplněnou nocí. Celý program začal již v 15.30 hod. v knihovně, kde se malí nocležníci sešli na slavnostním  zahájení, které se uskutečnilo za aktivní spoluúčasti místostarostky MČ Praha 19 – Ivany Šestákové. Ta si pro děti připravila pěkné vzpomínkové literární pásmo věnované tvorbě i životu výtvarníka, scénáristy a spisovatele Jiřího Trnky, jemuž byla letošní noc věnována (připomínka 100 let od jeho narození). V podvečer jsme se všichni přesunuli, jako již tradičně, do prostor školní družiny, kde bylo uchystáno divadelní představení (sdružení Prima den Kbely), s námětem slavného Trnkova příběhu “Zahrada“– to se setkalo dle odezvy dětí s velkým nadšením. Potom se už všichni nemohli dočkat večerní bojovky v prostorách školní zahrady. I počasí, které po celý den působilo nevlídně, se nakonec umoudřilo, a tak vše dopadlo výborně. Ve snech nikoho strašidla nepronásledovala, tudíž i spánek byl klidný. Ráno jsme všem účastníkům předali pamětní průkazky, záložky  a krásnou knižní publikaci Český rok - samozřejmě s ilustracemi Jiřího Trnky. Děti se už těšily, jak budou rodičům doma vyprávět, co všechno prožily.

Chtěla bych poděkovat všem spolupracovníkům i dobrovolníkům, (kteří nám třeba napekli dobroty), zástupcům Úřadu MČ i vychovatelkám z družiny při ZŠ Albrechtická, za možnost uskutečnit tento nádherný zážitek, který dokáže vždy jednou za rok obohatit mnoho dětí.


Na Noci s Andersenem 2013 se na shledání těší za knihovnu Kbely Iveta Novotná


Fotografie Michala Marela






Fotografie Ivety Novotné